Jeg vil gerne skrive lidt om det at låne penge. Først og fremmest er der ikke noget galt i at låne penge, men det skal gøres fornuftigt, og man skal have luft i budgettet til at betale tilbage. I dag ser jeg mange oversigter f.eks. denne: Lån for 18 årige som egentlig er fine da de giver en oversigt over de billigste lån, men de frister måske også nogle, så det er et tveægget sværd, og det er nok ikke kun positivt med den slags sider.
Problemet i dag er at mange unge er vokset op under sådan en form for lånekultur, hvor man bare låner i stedet for at spare op til forbrug. I stedet for at lære opsparing har mange lært at bruge hurtige forbrugslån, fordi forældrene gør sådan.
Er det er min største anke i forhold til det at låne, forældre stramt op, hvis der ikke er til forbrug, så er der ikke til forbrug. Det hjælper ikke at låne penge og dermed få endnu mindre budget de kommende måneder.
Først og fremmest må man se på hvordan ens budget er efter man har optaget lånet, så man ved hvor meget ekstra man skal betale hver måned og hvor lang tid man skal betale af.
Se også: lån 18 år
Derefter skal man virkelig huske at se på renter og gebyrer og der er sider som den jeg linkede til faktisk ganske udmærkede. Der er nogle udbydere af lån der tager uhyrligt høje renter og gebyrer hvis man udregner ÅOP som er de årlige omkostninger regnet ud i procent i forhold til lånet.Ved nogle SMS lån er ÅOP helt oppe på 1400 %, hvilket kan lade sig gøre for det koster 250 kr om måneden i gebyr at låne 1000 kr. Hvis man udskyder tilbagebetalingen skal man betale 250 kr mere.
Derfor skal du ikke bare se på den rente der udadtil er på lånet, men huske at medregne de gebyrer der er, da disse ofte er en langt større udgift end de renter der reklameres med. Heldigvis er alt dette inkluderet i ÅOP, som altså er en procentsats der er udregnet efter både renten på lånet og de gebyrer der er. ÅOP er den årlige totale udgift udregnet i procent i forhold til lånet, så det er en rigtigt god målestok, så du ser dig efter lån.